Povratak

Izložba paške ovce i paškog sira

Održava se svake godine početkom srpnja u Novalji, a organizatori su Udruga uzgajivača paške ovce, Hrvatski stočarsko-selekcijski centar i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.


Paški sir jedinstveni je proizvod koji je postao znakom prepoznatljivosti kvalitete hrvatskih proizvoda. Otok Pag jedno je od rijetkih područja na kojemu se može dobiti kvalitetna janjetina čija je osobitost specifičan okus brdske svježine zato što se ovce hrane na pašnjacima koji su puni mirisnoga bilja i soli. Vrlo je važno da se ispaša odvija na otvorenim pašnjacima, što cijeli proces čini potpuno prirodnim i ekološkim.
Na otoku Pagu uzgaja se više od 40 000 ovaca, od toga se više od polovice uzgaja za proizvodnju mlijeka. Proizvodnjom se bavi oko 600 obiteljskih gospodarstava, a godišnje se na Pagu proizvede oko 200 tona paškoga sira.

Velika količina sira individualnih proizvođača upućuje se na tržište i čini turističku ponudu na otoku.  Putem ovakvih manifestacija potiče se autohtona proizvodnja domaćih proizvoda i olakšava njihov plasman izvan Hrvatske.

Posjetitelji izložbe mogu degustirati sir i u neposrednome kontaktu s proizvođačima upoznati njegove karakteristike i način proizvodnje.

Na izložbi sudjeluju uzgajivači ovaca i proizvođači sira. Izložba ima natjecateljski karakter. Povjerenstvo za ocjenu sireva i ocjenjivačka komisija, čiji je dio članova iz inozemstva, ocjenjuje pojedine vrste sireva, što proizvođačima daje poticaj za još kvalitetniju proizvodnju, a sirevima omogućuje bolje uvjete na tržištu.
U sklopu Izložbe održavaju se stručna predavanja i savjetovanja s temama iz poljoprivrede i stočarstva, tako da ona ima i znanstveni karakter..

Među najatraktivnijim je dijelovima programa i demonstracija šišanja paške ovce, koja okuplja velik broj znatiželjnika, te prigodan kulturno-umjetnički program.