Povratak

Proslavljeni tradicionalni okusi

Tradicija pripremanja jela


Kuhinja Like odražava životne navike života na planinama, među šumama i pašnjacima na kojima su ljeta kratka, a zime hladne, što ograničava raznovrsnost ponude hrane. Ova se kuhinja odlikuje jednostavnošću (kuhanje i pečenje na otvorenoj vatri), no svakodnevna jela uglavnom sadržavaju kontinentalne proizvode – pura (ili palenta), kuhani krumpiri ili polovice krumpira pečene zajedno s njihovom ljuskom, kiseli kupus, grah, kozje i kravlje mlijeko te izvrsni sirevi (fermentirani sir zvani basa i dimljeni sir), meso, janjetina, ovčetina, svinjetina te divljač. Ovo je područje također bogato gljivama i samoniklim biljem, a poznato je i po izvrsnim jakim rakijama šljivovicama te rakijama od šumskoga voća ili onima miješanima s medom. Lička se kuhinja susreće i u području Plitvičkih jezera, a s privatnih štandova uz cestu može se kupiti izvrstan domaći sir.
 


Proslavljeni tradicionalni okusi

SIR

Ovčje, kravlje i kozje mlijeko od travnate Like do škrte makije s otoka Paga od kojega se dobivaju raznoliki sirevi te njhova primjena u kuhinji za izradu najrazličitijih slanih i slatkih delicija.

Poznati sirevi:
škripavac
samokis gačanski
lička basa
krasnarski
velebitski
primorski
paški sirKRUMPIR


U Lici je krumpir bio i ostao glavna namirnica koja se najčešće upotrebljava u pripremanju jela.

Poznata jela:
krumpir sa slaninom ili žmarama
krumpir u svim varivima popečci od krumpira
pole
 


JANJETINA

Lička i paška janjetina nadaleko su čuvene po okusu i mirisu. U skladu s tradicijom pripremaju se na otvorenoj vatri ili u loncu u kombinaciji s ostalim vrstama mesa.

Poznata jela:
janje na ražnju
kalja - janjetina na lešo
lički lonac

 

RIBA

 

Pastrve iz čistih rijeka i jezera u Lici i Gackoj te morska riba s otoka Paga odlični su specijaliteti za ljubitelje «lakše» kuhinje.

Poznata jela:
pečena, kuhana pastrva
pašteta od pastrve
saur s otoka Paga

 

PIĆE

Prema tradiciji prije jela popije se gutljaj domaće rakije: šljivovice, šmrike ili loze, a jelo se završava ovisno o području; velebitskim pivom ili čašom paškoga vina - žutica