Povratak

TOP 10 jela koja trebate probati u Lici

GASTRONOMSKA PREPORUKA
Kušaj Liku


U kontinentalnom se kraju često priprema meso sušeno na dimu poput ličkoga pršuta, bravetine, veprovine ili kulena (krvavica) i mesnih kobasica koje se jede kao predjelo ili se dodaje u različita jela poput zelja, graha, sarme. Također se spremaju različite mesne prerađevine, hladetine ili, kako kažu Ličani, dželadija ili žuica, čvarci ili žmare. U ribnjaku Leko u Sincu pokraj Otočca može se kušati cijela paleta proizvoda od pastrve, dimljeni ili marinirani fileti te izvrstan specijalitet kavijar od pastrve.


Na rijeci Gackoj u Sincu nalazi se obnovljena mlinica (mlin), pa se može vidjeti kako se nekad mljelo žito. Kruh kao osnovna namirnica nekad se pekao prekriven pepelom i žarom na ognjištu, a poslije je uporabom peke kruh ispod peke postao specijalitetom.
Razvijeno je stočarstvo lički stol obogatilo vrsnim mliječnim proizvodima, posebice mlijekom (koje se jede svježe i kiselo – varenika ili kisel'na), često udrobljeno, zatim maslom, vrhnjem, sirom. Čuveni lički škripavac (kravlji polutvrdi sir od obranoga mlijeka) od kojega se spravlja tradicionalni kolač presnac, zatim vrlo ukusna cicvara načinjena od kuhanih žganaca u mlijeku i maslacu, nadaleko poznat ovčji sir, poznata lička basa (u prokuhano mlijeko doda se kiselo mlijeko ili vrhnje i kad se stvrdne, stavi se u čistu gazu da se ocijedi).Nešto skromniju ponudu povrća nadoknađuje vrhunska kvaliteta. Tako se od povrća najčešće priprema krumpir u pećnici (ličke pole), kuhani krumpir, kiseli kupus, grah, repa i koraba.

Kolači se pripremaju na tradicionalan način, a najpoznatiji su masnica (masno tijesto punjeno sirom, slatkim sirom sa suhim grožđem, lukom, pršutom), pita krumpirača, zeljanica, uštipci, kuglof i savijače. A na kraju gozbe dolaze nam čuveni lički uštipci (na vrućem ulju prženo dizano tijesto). Ekološki raj Like i regije u cjelini nadopunjuje se pitkom vodom, posebno u Gackome polju.
 

10 jela u Lici


1. Palenta sa vrhnjem, mlijekom ili čvarcima
 

(za 4 osobe)
1 kg domaćega kukuruznog brašna
3 – 4 l vode
sol
U veću posudu uliti 3 – 4 litre slane vode. Kad zakuha, sipati kukuruzno brašno i to sve odjednom da nastane grumen na sredini posude. Grumen brašna probiti kuhačom i pustiti da prokuha. Ocijediti dio vode. Kuhati otprilike 1 sat uz neprestano miješanje.
Prijedlog: Jesti preliveno mlijekom, bijelom kavom ili kiselim mlijekom. Može se začiniti čvarcima (nekoliko čvaraka zapržiti na masti) i poslužiti s kiselim kupusom


2. Pole od krumpira

(za 4 osobe)
10 krumpira (ličkoga)
sol
Oprati krumpir u ljusci, prerezati ga po dužini, posoliti i staviti u vruću pećnicu. Pole su gotove kad se na prerezani dio uhvati lijepa zlatnosmeđa korica i krumpir postane mekan. Mogu se jesti uz hladnu slaninu, luk i lički sir škripavac ili namazani basom.
3. Grah
(za 4 osobe)
1/2 kg graha
1 kapula (luk)
1 – 2 češnjaka
3 žlice masti
2 žlice brašna
sol
Grah se očisti, prokuha, ocijedi, nalije druga voda i kuha. Luk se sitno nareže i stavi u grah, doda nasjeckani češnjak. Pred kraj se napravi zaprška od masti i brašna i ulije u grah. U grah se može dodati ječmena kaša, tjestenina, kiseli kupus ili repa. Također je dobro dok se kuha dodati malo suhe slanine.

 

4. Lički lonac
 (za 4 osobe)
1 kg janjetine ili bravine (ovčetine)
zelenje (mrkva, peršin, celer, paprika, rajčica, krumpir narezan na kriške, slatki kupus izrezan grublje na rezance)
Sve sastojke zajedno preliti vodom i kuhati. Kupus se dodaje pred kraj. Može se dodati malo riže ili luk. Za prilog skuhati krumpir u ljusci ili palentu.


5. Janjetina ili odojak

janje ili odojak na ražnju


janjetina ispod peke
janjetina na stari lički način, kuhana janjetina s krumpirima

  

6. Kiselo zelje (kupus) sa sušenim mesom

1 kg kiseloga zelja (kupusa)
1⁄2 kg sušene svinjetine ili ovčetine
1 lički kulin (kulen)
komad slanine
Meso se dobro opere i stavi u lonac s kupusom, kulenom i slaninom. Kuha se na tihoj vatri 2 sata ili dok meso ne omekša. Uz jelo se služi kuhani krumpir u ljusci.7. Lički kulin (kulen)
 


suho meso i šunka

8. Riblja jela

Pastrve pržene

pastrve se očiste, posole i uvaljaju u kukuruzno brašno. Prže se na ulju do zlatnožute boje. Pastrve se također mogu i pohati tako da se izrežu na komade, posole i uvaljaju u brašno pa u jaje, a zatim peku na ulju.
 

9. Sir i ostali mliječni proizvodi

lički sir škripavac


 

lička basa
2 l kiselog mlijeka
1⁄2 l skorupa
sol
Mlijeko skuhati i ukiseliti, cijediti u platnenoj vrećici jedan dan te ocijeđeno pomiješati sa skorupom i posoliti.


10. Kolači
 
Štrudla (savijača)

40 dag brašna
sol
mlaka voda
Razvalja se tanko tijesto. Puni se sirom ili ribanim jabukama.


Uštipci
3 jaja
1 žlica ulja
3 žlice šećera
oko 1⁄2 kg brašna
1 dl mlijeka (približno)
mlaka voda
1 suha germa (kvasac)
Najprije se pomiješaju jaja sa šećerom, uljem, kvascem, doda se mlijeko, brašno i polako se dolijeva vode dok ne bude dovoljno čvrsto. Tijesto se tuče drvenom kuhačom dok se ne pojave mjehurići. Drži se na toplom dok ne udvostruči obujam. Žlicom se uzima tijesto i prži u vrelome ulju (ili masti)..